Bahan-bahan:-
1 kg - udang sederhana
7biji - telur ayam
1cwn - susu cair
125g - butter
Minyak secukupnya untuk menggoreng udang
1 genggam - daun kari
15 ulas - cili padi (ditumbuk)
3 sudu besar - serbuk kari
Garam dan serbuk kunyit secukup rasa
Cara memasaknya:-
1. Buang kepala udang, basuh,toskan. Lumurkan dgn garam dan serbuk kunyiti, goreng 3/4 masak. Angkat dan asingkan.
2. Butter dicairkan dlm kuali,bila panas secukupnya tambahkan 1 senduk besar lebihan minyak goreng udang tadi. Kecilkan api. Masukkan susu cair.
3. Pukul telur dgn serbuk kari,cili padi yg telah d tumbuk beserta 1 sd kucil garam. Campurkan telur kedalam susu cair didlm kuali,di kacau berterusan seperti membuat "scramble egg" sehingga telur kering menjadi kutil2 halus yang kekuning-kuningan..
4.Masukkan daun kari dan udang yg telah digoreng kedalam telur itu, dibalik-balikan hingga rata. Tambah garam secukup rasa.
Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment