Wednesday, September 15, 2010

Udang Masak Mentega (Butter Prawn)



Bahan-bahan:-

1 kg - udang sederhana
7biji - telur ayam
1cwn - susu cair
125g - butter
Minyak secukupnya untuk menggoreng udang
1 genggam - daun kari
15 ulas - cili padi (ditumbuk)
3 sudu besar - serbuk kari
Garam dan serbuk kunyit secukup rasa

Cara memasaknya:-

1. Buang kepala udang, basuh,toskan. Lumurkan dgn garam dan serbuk kunyiti, goreng 3/4 masak. Angkat dan asingkan.

2. Butter dicairkan dlm kuali,bila panas secukupnya tambahkan 1 senduk besar lebihan minyak goreng udang tadi. Kecilkan api. Masukkan susu cair.

3. Pukul telur dgn serbuk kari,cili padi yg telah d tumbuk beserta 1 sd kucil garam. Campurkan telur kedalam susu cair didlm kuali,di kacau berterusan seperti membuat "scramble egg" sehingga telur kering menjadi kutil2 halus yang kekuning-kuningan..

4.Masukkan daun kari dan udang yg telah digoreng kedalam telur itu, dibalik-balikan hingga rata. Tambah garam secukup rasa.

Selamat mencuba.

0 comments:

 

Secret Respi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice